Waarom reageren bewegingsdetectoren op dieren en hoe wordt dat vermeden

09-03-2020

Nadat u thuis bewegingsdetectoren hebt geïnstalleerd, verwacht u dat het systeem onmiddellijk zal reageren op buitenstaanders. Als een dief over de drempel stapt of een raam inslaat, wordt er een alarm geactiveerd. En u kunt er zeker van zijn dat elk hoogwaardig alarmsysteem deze taak aankan. Maar reageren op beweging is slechts het halve werk: een belangrijke kwaliteit van een detector is de mogelijkheid om te bepalen wat er precies beweegt. Het moet snel en nauwkeurig een persoon detecteren, maar tegelijk moet het ook de weerselementen en huisdieren negeren, zodat u en het beveiligingsbedrijf er zeker van zijn: als het beveiligingssysteem alarm slaat, dan is er een echte dreiging en moet u onmiddellijk reageren.

Dit artikel vertelt hoe infrarood-bewegingsdetectoren de wereld zien, welke technologieën ze gebruiken om een herdershond van een schurk te onderscheiden en welke dingen eigenaars van dieren moeten onthouden bij het installeren van een alarmsysteem thuis.

Zo werken infrarood-bewegingsdetectoren

Bewegingsdetectoren op basis van infraroodsensoren vangen de infraroodstraling of, met andere woorden, de warmte op.

Hoe dichter bij wit, hoe sterker de straling en hoe warmer het object.

Soms wordt er gezegd: 'De bewegingsdetector zag een man.' Maar eigenlijk zien deze apparaten geen objecten, dieren of mensen. Het gaat in feite alleen om gegevens.

Een speciaal gebogen Fresnel-lens richt de infraroodstraling op de pyrosensor van de detector. Vervolgens worden de sensorsignalen naar de microprocessor gestuurd, die ze omzet in digitale gegevens. Dit wordt gevolgd door een dreigingsanalyse en -beoordeling en precies dat vormt het belangrijkste verschil tussen slimme detectoren en hun primitieve tegenhangers. Met kennis over de intensiteit van de infraroodstraling en de dynamiek van de beweging van het object, bepalen software-algoritmen de aard van de dreiging en de detector beslist of hij alarm slaat of het negeert.


De implementatie van immuniteit tegen huisdieren in de Ajax-bewegingsdetectoren


Binnen

Wanneer de bewegingsdetectoren MotionProtect, MotionProtect Plus, CombiProtect en MotionCam op de juiste manier zijn geïnstalleerd en geconfigureerd, negeren ze dieren die tot 50 cm hoog zijn en tot 20 kg wegen. Het maximale gewicht wordt gedefinieerd als een begrijpelijk oriëntatiepunt, maar in werkelijkheid is de grootte van de warmtevlek in het infraroodspectrum van belang. Houd er rekening mee dat detectoren geen objecten zien, maar in plaats daarvan de infraroodstraling van deze objecten analyseren.

Bewegingsdetectoren worden minder gevoelig in de buurt van de grond. En dat is de plek waar grote huisdieren normaal gezien te vinden zijn.

Onze bewegingsdetectoren gebruiken het software-algoritme, SmartDetect, dat door Ajax Systems werd ontwikkeld om de dreiging te beoordelen. Wanneer er beweging wordt gedetecteerd, analyseert SmartDetect de signaalgolfvorm van de infraroodsensor en vergelijkt deze met waarden die specifiek zijn voor menselijke bewegingen. Omdat de hitteplek van een dier klein is en de signalen binnenkomen in de onderste zone van de Fresnel-lens (die minder straling naar de sensor uitzendt), slaat de detector geen alarm.

De bewegingsdetectoren van Ajax maken ook gebruik van een systeem dat de temperatuur compenseert. Het verhoogt de gevoeligheid van de PIR-sensor wanneer de omgevingstemperatuur dicht bij de temperatuur van het menselijk lichaam (36 °C) ligt en verlaagt de gevoeligheid wanneer het temperatuurcontrast tussen het lichaam en de omgeving hoog is. Een dergelijk systeem zorgt ervoor dat de detectoren efficiënt blijven werken binnen het gehele temperatuurbereik en beschermt ze tegen valse alarmen bij lage temperaturen.

Buiten

De detectoren van MotionProtect Outdoor reageren niet op dieren met een hoogte tot 80 cm. Om de typische interferentie van buiten te negeren, zijn deze detectoren uitgerust met twee infraroodsensoren en lezen ze signalen uit twee gebieden in de ruimte. Ze activeren alleen een alarm als beide sensoren beweging detecteren.

Net als de Ajax-detectoren voor binnen maakt MotionProtect Outdoor gebruik van het SmartDetect-algoritme - het eerste softwarematige beschermingsniveau dat een vals alarm voorkomt. Het algoritme analyseert en vergelijkt de gegevens van elke sensor. In dit stadium is de detector standaard klaar om een beslissing te nemen rond het negeren of activeren van een alarm. Maar als de situatie onduidelijk is, zal de spectrumanalyse betrekking hebben op de frequentiecomponenten van de signalen van twee sensoren. Dit beveiligingssysteem dat geen vals alarm geeft en uniek is voor beveiligingsdetectoren, kreeg de naam LISA.

Zie ook: MotionProtect Outdoor - een bewegingsdetector voor buiten die alleen reageert op echte bedreigingen


Voor de volledige technische uitleg ivm de PET immuniteit van de AJAX detectoren.

https://ajax.systems/nl/blog/what-is-pet-immunity-in-motion-detectors-and-how-to-use-it-correctly/